Dah lama tak post resepi...so arini memandangkan masih MC dan hati banyak sakit..so kena gak cari terapi utk hati nih...huaaaa..so aku pun decide buat Puding Caramel Tanpa Telur yang senang nih...Lagipun mmg dah lama nak buat cuma tak berkesempatan jer...So aku pun mengodeh2 barang2 kat dapur tgk ada ke tak...memandangkan semua ada, so apa lagi..teruslah jalani terapi....(ngeh..ngeh..)
Jom tgk resepi yang senang sesangat nih..
RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Sumber: Lina pg
Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
2 sudu besar gula pasir
Bahan-Bahan B (Puding)
1 paket agar-agar serbuk 10g (tak de..aku pakai agar2 biasa tu jer)
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3sb tepung kastard
1 sk esen vanilla
Cara-cara
Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang. Kemudian ketepikan
Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.
Senang kan...tapi kalo korang nak tau aku punya gula hangus tak jadik..pastu bila halfway buat puding..gas aku habis!!! Tapi puding tu sebenarnya dah masak dah cuma kalo boleh lama sikit lah sbb nak dia sebati semua kan...so nak jadikan cite...dah gas abis..aku terus lah tapis & masukkan dalam loyang yg ada gula hangus tu..gulanya bercampur plak ngan puding...uwaaa...so aku campur jer...aku decide nak buat semula bila gas sampai nanti..tapi gas tak sampai2 dekat 1 jam..apa lagi puding aku keras lah puloks...
Tak pe..aku tak putus asa..aku try buat gula hangus kat microvawe..gula taknak cair plak..then aku try kay oven plak..aku letak gula kat loyang then masuk dalam oven 250c lebih kurang 3 min..nampak dia cair & perang...yeaaayyy..so aku keluarkan & ratakan...baru letak air...jadik!! then puding aku kan dah keras...so apa lagi masukkan jugak dalam oven lebih kurang 5 min...dia jadi cair semula...pastu aku baru masukkan dalam loyang yang ada gula hangus tuh...yes......jadikkk...sejukkan kat luar kejap...pastu masukkan dalam peti..makan sejuk2..nikmatnye...hilang rasa sakit hati...jom tgk kejadian Puding Caramel aku yang di buat menggunakan oven nih...kuang..kuang...kuang...
Ini lah akibat nye org tak menyabor nak terbalik kan...belom keras nak terbalik..abis hancusss...huhuhu
No comments :
Post a Comment