-----------

-----------

Saturday, October 12, 2013

[ReSePi] KaRi KepaLa IkAn SeDaP Lagi SeNang

Salam..

Selamat Hari Minggu..Kepada sesapa yg dah sampai kampung ke @ masih lagi otw dan terjebak dgn kesesakan lalu lintas...di harap bersabar & berhati2 ye..cehh...ayat ntah apa2...takpe lah tumpang happay kat kengkawan yg bali kampung utk menyambut Hari Raya AidilAdha...Aku raya kat sini jer...isnin pong keje lagi....Nasib baiklah adik aku dok dekat..bolehlah dia balik mlm isnin raya ngan Cik Ju..Kalo tak mesti Cik Ju nangis..Cian mak....

Okok...dah2 touching2..nak cite pasal  lunch arini...Kari Kepala Ikan..ikan apa..aku tak tau lah namanye..yelah kan entry aku sebelum ni pun dah bgtau aku ni bukan tau nama ikan pong...yg aku tau ika selar jer utk Lauk 3 Sekawan aku tuh..ekekekeke..sebenarnye ikan ni en husben dapat masa memncing kot..separuh dah digoreng mlm khamis aritu..tinggallah separuh lagi belah kepala nih...takkan nak goreng @ buat ikan 3 rasa kot kepala nih..yg aku rasa paling2 sesuai sama ada Sup Kepala Ikan @ Kari Kepala Ikan...Akcelly dua2 lauk ni aku mmg failed..bukan tak tau masak..tapi rasa mcm tak sedap di tekak..huhuhu..tapi aku pilih nak buat Kari Kepala Ikan sbb arituh laki aku ada beli kari..dia kata sedap..mmg sedap pon..pastu dia tanya "awak boleh buat tak mcm nih?"...aduh...takkan kata tak tau plak kan...tak mencabarlah lah plak...tpi aku jawab "entah..boleh cuba..nanti saya cari resepi yg sedap"..hehe ayat ala2 isteri solehah...padahal muka aku poyo jer..plk tuh nampak laki aku dok senyum nak kena gigit nampak...saje lah tuh...nak kutuk kang aku taknak masak..kena makan maggie je plak..haha..jahat tak aku..kalo aku merajuk..aku taknak masak2..lgi2 kalo masak org tak makan..alamat 2.3 mg tak berasap dapur woooo...hahahahaha...brutal tak brutal..tak caya? air pun tak masak? mmglah aku amik air yg 50sen to masuk dlm botol byk2 satu kotak dlm 3 mg..kalo musim panas..seminggu je dah abis dah...waakakaka..teruk kan..air pun tak masak...ish2..ish2..

Dahlah..panjang lah mukadimah aku nih..jomlah kita tgk aku punya resepi nih..Aku dapat ni dari akak Ayu (opis aku)..kebetulan mg lps dia masak kari ikan pastu bagi aku makan...sedapppp..tu yg terus aku tanya dia macam mana nak buat tuh..jom usha yok!

Resepi Kari Kepala Ikan

Olahan oleh: Pda jawe In D houZze

Bahan2

Kepala Ikan (apa2 ikan pon boleh..yg banyak isi baru sedap..jgn ikan selar sudahlah..ekekeke)
Kari Ikan Baba's (2 @ 3 Peket)
Bawang Besar 1 biji
Bawang Putih 6/7 ulas (nak banya pun tak pe lagi sedap)
Biji Halwa (2 @ 3 biji)
Jintan Putih (agak2)
Jintan Manis (agak2)
Daun Kari
Tomato / Bendi / Terung (sukatilah korang nak letak apa, aku letak tomato & terung)
Air Asam
Garam
Santan @ susu caik @ susu segar (aku guna susu segar sbb lupa beli santan)

Cara2

Hiris Bawang Besar & bawang putih nipis
Tumiskan Bawang besar, bawang putih, halba, jintan manis, jintan putih & daun kari sampai naik bau
Masukkan Serbuk Kari (bancuh dgn air terlebih dahulu ye..jgn masuk serbuk2 tuh)
Tumis sampai pecah minyak...
Pastu masukkan tomato, terung, ikan, garam
Masukkan plak air asam, santan/susu cair / susu segar (sikit je)...pastu masukkan air ikut kuah nak banyak mana..Biarkan mendidih sampai masak....

Selamat Mencuba!!! Meh Tgk Kari Kepala Ikan aku nih...jangan meleleh air liur sudah...ekekekee..



Walaupun hiris2 jer..tapi sodap.....

makan ngan roti ngan lempeng pon sedap nih...

Nyummy!!!

Jemput Makan...

No comments :

Post a Comment