-----------

-----------

Wednesday, February 5, 2014

[Resepi] Puding Karamel Tanpa Telur Yg SeDap & SeNanG

Assalamualaikum...

Dah lama tak post resepi...so arini memandangkan masih MC dan hati banyak sakit..so kena gak cari terapi utk hati nih...huaaaa..so aku pun decide buat Puding Caramel Tanpa Telur yang senang nih...Lagipun mmg dah lama nak buat cuma tak berkesempatan jer...So aku pun mengodeh2 barang2 kat dapur tgk ada ke tak...memandangkan semua ada, so apa lagi..teruslah jalani terapi....(ngeh..ngeh..)

Jom tgk resepi yang senang sesangat nih..

RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Sumber: Lina pg

Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
2 sudu besar gula pasir

Bahan-Bahan B (Puding)
1 paket agar-agar serbuk 10g (tak de..aku pakai agar2 biasa tu jer)
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3sb  tepung kastard
1 sk esen vanilla

Cara-cara
Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang. Kemudian ketepikan
Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.

Senang kan...tapi kalo korang nak tau aku punya gula hangus tak jadik..pastu bila halfway buat puding..gas aku habis!!! Tapi puding tu sebenarnya dah masak dah cuma kalo boleh lama sikit lah sbb nak dia sebati semua kan...so nak jadikan cite...dah gas abis..aku terus lah tapis & masukkan dalam loyang yg ada gula hangus tu..gulanya bercampur plak ngan puding...uwaaa...so aku campur jer...aku decide nak buat semula bila gas sampai nanti..tapi gas tak sampai2 dekat 1 jam..apa lagi puding aku keras lah puloks...

Tak pe..aku tak putus asa..aku try buat gula hangus kat microvawe..gula taknak cair plak..then aku try kay oven plak..aku letak gula kat loyang then masuk dalam oven 250c lebih kurang 3 min..nampak dia cair & perang...yeaaayyy..so aku keluarkan & ratakan...baru letak air...jadik!! then puding aku kan dah keras...so apa lagi masukkan jugak dalam oven lebih kurang 5 min...dia jadi cair semula...pastu aku baru masukkan dalam loyang yang ada gula hangus tuh...yes......jadikkk...sejukkan kat luar kejap...pastu masukkan dalam peti..makan sejuk2..nikmatnye...hilang rasa sakit hati...jom tgk kejadian Puding Caramel aku yang di buat menggunakan oven nih...kuang..kuang...kuang...


Ini lah akibat nye org tak menyabor nak terbalik kan...belom keras nak terbalik..abis hancusss...huhuhu


Tapi mmg marvelous..makan sejuk2..sedap wooooo...licin!!!


Hilang rasa sakit hati...Yummy!!! Selamat Mencuba!!!

Friday, January 31, 2014

[3H2M @ SALAM] Suspected dengue & chest infection

Assalamuaikum 

Rasa lama tak update blog..rindu nyer la hai rasanya....yelah kekangan masa yg menghalang & kesihatan yg tak mengizinkan...tup2 kena admit pulak..

Demam dah seminggu..batuk plak teruk tuh...harap2 tak de yg membimbangkan..bleh balik rumah dah...risau kat kakak ngn Adik...Adik pon bukan sihat sgt pon..kesian plak Kalo lelama kat spital nih...Adik & kakak dok Umah Mak & ayah elok2 ye..jgn nakal2..nti mama cepat3 blik Umah...


Uwaaa..sakit ooo pakai benda alah nih...tak suka..x suka...


Hari2 sedut gas jer...


Cantik tol mata kan..


Makan sedap woooo...


Sedap kan??? Huhuhu..tapi dah nama sakit tak abis pown makan.. :(


Muka macam tak sakit kan..ngeh..ngeh..


Alhamdulillah 3hari dok spital..leh balik & rest kat Umah...tp Sebelum balik kena cucuk lagi sebelah tangan..huhuhuhu

Dapat MC sampai 6hb....


Tapi esoknye dah kena keje....uwaaaa...tak dapat pekerja cemerlang kang tak tau lah gamaknyer...


Hopefully cuti CNY boleh rest kat Umah..& fully recover..sbb still kena standby keje jugak...uwaaaaa...

Kepada yg lain sila jaga KESIHATAN ye..musim2 skrg ni ramai org sakit & masuk spital..jadi korang take care ye....

Friday, January 17, 2014

[Resepi] Kerang Rebus Special Dgn Sambal Cicah

Assalamualaikum 

Selamat hari jumaat & Selamat bercuti!! Arini masak Kerang rebus pulak...dari mg Lps mengidam nak makan ni..arini Ada plak Kerang...so apa lagi...men"gerang" lah arini..eh..Ada ke perkataan tuh...Sukati je kan...rosak bahasa dibuat aku..huhuhu..takpelah..apapun Jom kita tgk resepi ni..resepi ni agak menarik sikit sbb tak mengunakan air utk merebus..rasa dia sangat "boom" & special tau...Jom usha resepi dia..

Resepi Kerang Rebus Tanpa Air

Bahan-bahan
1kg kerang
1 labu bawang besar- di hiris 
3 Biji bawang Putih - di hiris 
1 batang serai dititk
Garam secukupnya

Cara-cara
Kerang yang sudah dibersihkan betul betul, dimasukkan ke dalam kuali. Masukkan bawang besar, bawang Putih serai dan garam. 

Tutup kuali dengan tudung periuk. Nyalakan api dapur yang besar selama 2 minit dengan periuk bertutup. 

Kacau sekali, biar lagi 2 minit atau nampak kerang sudah terbuka. Kemudian siap utk dimakan. Ianya tidak menggunakan air sebagai rebusan kerana kerang akan mengeluarkan air sewaktu dimasak. Rasanya lebih sedap  berbanding merebus cara biasa.


Bahan Sambal Pencicah 
4 - 5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam
1/2 cawan gula (boleh kurangkan)
3 - 4 camca besar cuka makan (aku gantikan dgn air perahan limau kasturi)
Sedikit air

Cara membuatnya 
Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat, tambah garam dan gula, tumbuk sehingga semua sebati. Alihkan ke dalam bekas, masukkan cuka makan dan sedikit air, kacau hingga rata.



Aku buat jugak Kerang rebus dgn air sbb nak kuahnya..Jom tgk resepinya juga


Resepi Kerang Rebus

Bahan-Bahannya 
Kerang secukupnya
4 biji bawang merah, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
3 cawan 
Garam secukup rasa (anggaran 3/4 camca besar)

Cara membuatnya 
Cuci kerang bersih2, kalau dapat berus kulitnya (gunakan berus plastik) sehingga bersih. Bilas 3 - 4 kali dan toskan. Dalam kuali, masukkan 2 camca besar minyak masak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan kerang dan garam, gaul rata. Tuang air dan tutup kuali. Biar kerang masak, kacau sekali sekala, masak 10 - 15 minit atau hingga kerang mudah dikopek dan isinya senang tanggal.
Hidangkan kerang bersama sambal Pencicah , boleh juga dimakan dengan sambal kicap, ikut selera masing2....selamat memasak untuk semua!!!

Extra rajin sikit, buat sambal goreng Tempe...nasib baik jadik...sedap plak tuh..huhuhuhu..


Selamat Mencuba!!!

Sunday, January 12, 2014

[Resepi] Homemade Ayam Goreng Ala KFC Simple & Sedap

Assalamualaikum & Selamat hujung minggu...

Hujung minggu ni semua mesti nak masak simple2 jer kan...sambil relex2 dgn keluarga & anak2 depan tv...so arini aku nak share resepi homemade ayam goreng ala KFC. Lepas ni tak payah dah g KFC beli...buat sendiri kat rumah lagi puas hati...dapat makan banyak2 dgn semua ahli keluarga..dan yg penting air tangan sendiri...dapat pahala lagi ;)

Okay...tak moh Cakap lagi..moh la kita tgk resepi yg senang & sedap nih...

Ayam Goreng Ala KFC
Resepi : Ijan Blogresepi
Sumber : Kak Nur & Zaliedana

Bahan Untuk Perap Ayam
6-8 ketul ayam
3 ulas bawang putih ditumbuk 
Sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk halus
Secubit baking powder
Secubit serbuk perasa

Bahan untuk tepung
1 cawan tepung jagung (aku guna tepung gandum jer)
1 cawan tepung beras pulut (aku guna tepung gandum jer)
3 ulas bawang putih ditumbuk (skip)
Sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk halus
Secubit baking powder
Secubit serbuk perasa

Bahan Tambahan
1 biji telur 
Minyak secukupnya 

Cara2
1. Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam.
2. Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas sehingga rata.
3. Selepas 1 jam, celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
4. Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
5. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
6. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.



Actually buat ni masa g picnic cuti new year aritu..tak menyempat nak menyelit resepi...mmg sedap tau...Cuba tgk muka kakak makan tu..sampai xmoh tgk camera....Korang kena Cuba baru tau...hehe...

Selamat Mencuba!! Selamat Hujung Minggu!! 

Friday, January 10, 2014

[Cara2 Membuat] Homemade Serbuk Roti @ Breadcrumps

Assalamualaikum....

Sekejap je dah seminggu...tak terasa pown. Tup tup dah jumaat dah...arini rasa Malas sangat nak masak..tapi perut ni sangat mengada2 Asyik lapar je..so terpaksalah memasak gak...walaupun sardin & telur dadar yg tak berapa nak dadar tuh..(terletak banyak air abis hancur telur dadar aku hancusss...huhu)

Okaylah hari ni nak share resepi serbuk roti @ Breadcrumps. Kebetulan Ada plak roti kat rumah ni yg baru expired..tapi masih elok...so aku decide nak buat serbuk roti nih...Sebelum ni aku tak tau plak serbuk roti ni leh buat...bila cari kat Kedai Asyik tak jumpa jer..tapi officemate aku ckp serbuk roti ni boleh buat...so aku pun menggoggle & jumpa resepinya...ceh..resepi lah sangat..hahaha...

Jom kita usha cara buat Homemade serbuk roti @ Breadcrumps...(haaa...baru betul kan...kikikikiki)

Cara2 Membuat Homemade Serbuk Roti @ Breadcrumps
Sumber:jemariasmara.blogspot.com

Cara 1 - Oven atau toster
Bakar roti dalam oven atau toster, kemudian ramas sehingga hancur.

Cara 2 - Simpan dalam peti sejuk
Simpan roti dalam peti sejuk selama 3-4 hari. Setelah keras, hancurkan hingga menjadi serbuk 

Cara 3 - Jemur
Jemur roti sampai keras. Setelah keras, hancurkan hingga menjadi serbuk 

Cara 4 - Goreng tanpa minyak
Koyakkan roti kecik-kecik, kemudian goreng dalam kuali tanpa minyak sampai dia garing. Kemudian blend dengan blender kering. 

Senang sangat kan...pejam mata pon boleh buat taw....lepas ni tak payah beli dah... Ni nak tayang serbuk roti aku @ Breadcrumps...


Simpan dalam bekas & tempt yang kering...bila2 nak guna amik jer....best kan??


Eh, lupa plak nak bagi tau...aku buat cara 1..tapi aku blend pakai blend kering..

Selamat Mencuba!!! ;)

Tuesday, January 7, 2014

[Resepi] Singgang Ayam - Pantas, Senang & Sedap


Assalamualaikum...

Pagi ni sempat masak nasi goreng buat tapau g opis....tapi nak tau tak...tup tup turun nak start moto...rupanya pakai selipar jepun jer...huhu huhu...nasib baik flipper u..class gak...tapi aku naik atas balik Tukar kasut gak...tak selesa lah plak...(mengada2 le tuh..padahal kat opis kaki ayam kot....sshhh...jangan bgtau org tau..hikhik...)


Selain dari nasi goreng aku bawak gak homemade chocolate muffin yg malam tadi buat...nak bagi ofismate rasa..mana tau sedap leh amik order....hehe...lagi pun mmg perangai aku kot..buat apa2 mesti nak bawak g opis..huhu...tak pe..sikit sama merasa kan...banyak makan lah sampai bam bam bam...ngeh..ngeh..

tgk nih..Abg nizam tolong promote uols...jgn mare!! :)


Dan memandangkan aku bfast muffin..so nasi goreng aku buat lunch jer lah...tak yah susah2 nak beli lunch dah...boleh diet sekali...hehe...(diet lah sngt kan..abis licin nasi goreng satu bekas nih)


Cuaca Tengahari sangat cantu arini kan..tp dah nak balik keje..tetiba mendung seribu bahasa....so balik dari kerja kena hujan..kuyup tak kuyup sgt lah....suam2 kuku...ngeh..ngeh...mula2 igt keluar awal sikit konon nak racing ngan hujan memandangkan awan gelap di sebelah KL & PJ..tapi nampaknye hujan lagi cepat dari aku...tak bleh lawan daaa..dia naik super bike...aku naik ego jer....huhuhu..

Bila hujan2 ni..cuaca sejuk...perut pon lapar..nak makan makanan panas2..tapi sampai Umah dah lambat..kena fikir nak masak apa yg paling pantas, senang & sedap? Dan teringat plak resepi masak Singgang nih...dengar jer dah terliur tau..makan panas2 mmg sedap!! Biasa orang masak Singgang ni guna ikan @ daging..tapi memandangkan kat Umah aku cuma Ada ayam..so bedal jer lah...Ada org kata ni lauk pemalas..yelah semua main lebur je bak kata nak aku.... lauk ni pun lauk feberet masa dalam pantang..tapi dalam pantang mmg tak de cili lah...tapi mmg sedap wooo...dahlah tak moh Cakap lagi..Jom kita tgk resepi yg aku copy & paste dari blog CM gebu nih..

Resepi: Singgang Ayam (boleh gak Tukar ikan, daging @ sotong

BAHAN-BAHAN:

3 potong dada ayam 
4 biji cili hijau (aku pakai cili api -8 Biji)
1 Biji cili Merah (aku tambah)
3 keping asam gelugor (xde, aku pakai Asam jawe adabi jer - 2 sudu)
1 kiub ikan bilis "Maggi" (optional) - x letak
Garam secukup rasa
Air secukupnya
1 biji bawang besar, dihiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
1 inci kunyit hidup tua, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
Tomato, dibelah 4 (aku tambah)

CARA MEMBUATNYA :
  1. Ayam disiang, cuci bersih dan toskan. Dalam periuk, satukan bawang besar, bawang putih, halia, cili dan kunyit hidup. Tuang air secukupnya (anggaran 800 ml) dan masak hingga mendidih.
  2. Tambah cili Merah , kiub ikan bilis, asam gelugor dan ayam, kecil kan api dan masak hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan juga secubit gula (sesiapa nak guna serbuk perasa pun bolehh..).
  3. Biar mendidih sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat...
Walaaa...meletops owkey!! Selamat Mencuba!!



Monday, January 6, 2014

[Resepi] Homemade Chocolate Muffin - Siap dalam 1Jam

Assalamualaikum....

Happy Monday Blues...isnin jer mmg blues kan? Tapi Org Johor dah tak blues hari isnin dah...jadik hari ahad plak...ye tak...kikikikiki..agak2 Ada yg terlupa tak nak g keje & skolah smlm? Huhuhu

Aku plak hari isnin mmg stress...bila stress gatal je tangan ni nak godeh2 kat dapur tuh...balik kerja singgah Kedai Jual barang2 kek kat seksyen 13..nama dia BAGUS..mmg bagus...happy giler aku g sana..macam2 Ada...murah plak tuh...sempat lagi melilau kat Kedai tuh...usha barang2 kek..padahal nak cari bekas muffin jer...dahlah sampai 10min Kedai nak tutup...sempat plak nak meninjau2...huhu huhu...terima kasih kat abg2 & kakak2 yg sudi tunggu aku yg terleka melambatkan Kedai di tutup...ngeh..ngeh..ngeh..sorry ye Abg, kakak...saya merempit tau..dari opis smpi sini 15min jer..nasib baik traffic light semua hijau & tang yg Ada Abg polis tuh..ngam2 dia bg Jalan masa aku sampai..Kalo tak mesti tak sempat g Kedai ni..Kalo tak sempat, tak jadik lah muffin aku..bila tak jadik bertambah stress la nanti...hehe...

Okay2 taknak merapu..hati dah happy..nak share Ngan korang plak...Jom tgk resepi yg senang dan cepat nih..tak sampai 1 jam dah siap muffin korang tau..masa korang dah siap semua bahan tu..g panas kan oven dulu dlm 20min..oven panas korang punya adunan muffin pon siap utk di bakar...

Resepi MUFFIN COKLAT
sumber: Izah Daut

Bahan-bahannya:

Bahan A
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe (Aku tak letak punn , tak der stok nescafe kat rumah)
sedikit garam

Bahan B
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick (optional) tak letak gak

Bahan C
3/4 cawan air panas (Aku kurangkan 1/2 cawan ajer)

Cara-caranya
Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. 
Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. 
Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. 
Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. 
Tuangkan adunan ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.

Siappp....senang kan?? Selamat Mencuba!!


Gebu kan muffin aku???


Yang takde toping tu kasih punya..dia nak kosong jer ;)


2nd round bakar...dia naik lagi cantik..siap merekah kat tengah2 tuh...


3 Biji muffin terakhir...letak banyak sikit..haaa..amik ko...gebus the boom...ngeh ngeh ;)


Juri pertama - Chef kasih Nur Zahra !


Juri kedua - Chef Hadif Afzan!!