-----------

-----------

Saturday, November 30, 2013

[ReSePi] SarDiN RoLL SiMpLe



Assalamualaikum & selamat hujung minggu...

Apa khabar semua? Dah sarapan? Arini aku nak share resepi sardin roll yg sangat simple, senang, mudah, sedap & best..wah...melambung2 puji resepi nih...Serius..resepi ni tersangat best tau..resepi ni aku cari sbb dah boring dgn roti sardin goreng tuh, so buat sardin roll ni pulak...sangat2 mudah...kejap je dah siap..sedap plak tuh...Okay...jomlah kita tgk resepi nih...

Resepi: Sardin Roll
Sumber: http://www.myresipi.com/top/detail/3716

Bahan-bahan ( Untuk Pastri - 27 biji small size )

200 gm Tepung Gandum
100 gm Mentega Sejuk
Air Sejuk
Secubit Garam
Bahan-bahan untuk inti
1 Tin Besar Sardin
1 Biji Bawang Besar - Dihiris
* 3 Ulas Bawang Putih
* 5 Biji Cili Api (boleh tambah kalau nak pedas lagi)
1 Biji Lada Merah - Dihiris
Garam
Secubit Gula
1 - 2 biji limau kasturi

Cara-cara

Untuk Pastri 
Ayak Tepung Gandum bersama Garam ke dalam mangkuk.
Potong mentega sejuk kepada saiz 1 cm dan masukkan kedalam adunan tepung.
Ramas tepung dengan mentega sejuk sehingga menjadi seperti breadcrumb @ serbuk roti.
Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga doh licin & tak melekat di tangan.
Balut doh dengan plastic wrap dan masukkan dalam peti sejuk sebelum sediakan inti.

Untuk Inti
Asingkan sardin dengan sos dan hancurkan.
Bahan-bahan bertanda ( * ) ditumbuk halus dan tumis sehingga wangi
Masukkan hirisan bawang besar & tumis bersama hingga layu.
Masukkan 3 sudu besar sos sardin yang telah diasingkan tadi. Tumis hingga garing.
Masukkan sardin yang telah dihancurkan tadi, lada merah yang dihiris dan perasakan dengan garam, gula & limau kasturi.
Tumis hingga betul² garing.
Cara menyediakan Sardine Roll
Canai nipis pastri & potong kepada sais segi empat tepat (saiz roll terpulang pada citarasa. Saya buat kecil²)
Masukkan sedikit inti sardin & gulung.
Susun dalam dulang pembakar & sapukan permukaan roll dengan kuning telur
Image_417_ Dengan menggunakan hujung gunting, gunting sedikit permukaan roll tadi & bakar sehingga kuning keemasan.

Sebenarnye aku punya pastri aku pakai lebihan pizza base yg tak abis arituh aku. aku simpan kat fridge pastu aku guna balik..so aku buat inti jer..inti tu pun korang leh tukar apa2 korang nak...aku ada buat hotdog jugak sbb si asih ni na makan hotdog....pastu korang gulung dan bakar..kejap je dah siap...tadaaa.....

Selamat Mencuba!!!

Sardin Roll Yg Crispy & Sedap



Haaaa..yg bulat tuh...Hot Dog Roll 

No comments :

Post a Comment