Salam Semua..
Dah lama tak update blog..rindu rasanye...almaklumlah P1 quota usage bulan nih cepat abis...ni baru topup baru dapat update..mana taknyer..rumah ni semua dok layan youtube jer..baru 2 mg quota pun dah abis..kalo korang nak tau..anak2 aku mmg suka buka youtube..tgk upinipin lah...pada zaman dahulu, ice cream..macam2...kalah mama ngan baba...huhuhu
Oklah..nak citer pasal pavlova nih..sebenarnye aku mmg dah lama nak rasa Pavlova....tapi malas beli..konon nak buat sebab jumpa resepi macam senang jer...macam best jer..hikhik....So, aku pon beli bahan2 kat Mydin..ingat nak buat ari minggu nanti..tup tup en husben ada keje kat johor..dia bawak budak2 sekali..tinggal aku sorang2 kat umah nih..ari jumaat aku balik johor naik bas..aku bawak semua bahan2 nak buat pavlova ni sekali...xcited lah kunun..ececehh..
Oh..lupa nk bgtau..ni citer awal bulan aritu tau..masa cuti Awal Muharram..kebetulan..so aku amik cuti isnin dapat cuti panjang sikit kat kampung..dan kebetulan plak 04.11.13 birthday kasih yg ke-6 tahun..so tu yg makin xcited nak buat Pavlova nih..Resepi aku dapat dari blog Cik Epal ngan Fatin Liyana yang femes tuh...Mohon share ye...
RESEPI PAVLOVA
BAHAN - BAHAN :
Meringue
4 Putih Telur
175g Caster Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung
Hiasan
Whip cream 250g
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )
CARA-CARA :
Oven
1. Pre-heat oven pada suhu 170 darjah celcius
Meringue
1. Dengan menggunakan mixer, pukul 4 putih telur sehingga berbuih (foamy)
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed.
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan *bertanduk
Haa...nilah sampai bertanduk..siyes aku terbalikkan dia tak jatuh pun...hehehe |
* Bertanduk : Apabila kita terbalikkan meringue, ia tidak jatuh daripada bekas mixer
5. Place the baking paper on top of a baking tray (Use only baking paper, do not use any container or mould)
6. Spread the meringue in a circle shape.
7. Bakar selama 30 hingga 40 minit.
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven seketika.
Buat tinggi2 tau..tak payah ratakan..nti tak cantik... |
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam.
1st Pavlova...whipping cream yg tak menjadi..tapi kejadian yg boleh tahan cantiklah..hehe |
Nampak tak pavlova ku yg rata je tuh...terhangit sebelah plak tu kat bawah...kakak & adik posing sejukkan ati mama tuh... |
2nd Time buat...pavlova jadik tinggi & cantik...tp... |
Whipping cream tak cantik...dia cair then buah2 semua turun..taknak dok diam2 kat cream tuh... |
Setelah di ejas-ejas...letak jelah macam2 mana ponn....buruknye pavlovaku....uwaaaaa |
Psssttt...tolong2...sapa2 tau cara2 nak buat whipping cream tuh..tolonglah bagitau aku yer...peace :)
No comments :
Post a Comment