-----------

-----------

Tuesday, December 17, 2013

[ReSePi] Oreo Marble Layer Cheese Kek - No Bake

Assalamualaikum & Selamat sejahtera,

Yeahh...sangat panjang resepi kali ni. Kalo google mesti tak de blog lain yg pernah buat kan..hikhik..yelah Nama yg aku sendiri cipta sebab aku pun tak tau nak letak apa Nama cheese kek ni sebenarnye...yelah dok godeh2 last2 jadik lah macam ni...

Actually ni percubaaan ke-3 aku buat cheese kek..percubaaan pertama aku buat strawbery cheesecake - baked. Leh tgk resepi kat SINI. Yang ke-2 aku try cheese kek - no baked. Buat tgh mlm then main pakai apa Bahan yg Ada jer...bila try rasa esok nyer...tak menepati piawian... tak de ummmphh gitu..So aku re-bake balik...aku asing kan blik cheese kek dgn base dia & aku alter semula..mixed dgn biskut Oreo....pastu aku tambah lagi satu layer buat original cheese flavor kat atas plak..so terjadilah 2 layer Marble Oreo Cheese Kek...okay Malas Cakap banyak Jom tgk resepi yg senang nih..

Resepi: Oreo Marble Layer Cheese Cake 

Bahan-bahan 

Bahan A (Base)

8-10 keping biskut oreo / digestive / Marie (aku pakai digestive)
Kalo pakai Oreo - buang krim - dikisar / ketuk hancur dan ketepikan 1 sudu besar utk tabur dalam kek
2-3 sudu besar mentega  - cairkan

Bahan B (Lapisan Kek)

270g cream cheese - suhu bilik
50 gram gula halus - boleh kurangkan sikit, jika tak suka manis 
70g mentega - suhu bilik
2 sudu besar susu pekat manis
160ml whipping cream + 1 sudu kecil jus lemon
1 sudu kecil vanilla
1 sudu besar gelatin
2 sudu besar air panas mendidih
4-6 keping biskut oreo - dipatah 2

Cara :

1. Sediakan loyang untuk cheese kek jenis loose base. Letakkan tepi keliling loyang kertas minyak (baking paper) / grease dgn butter - tujuannya agar kek senang dikeluarkan. (guna loyang bulat 6 inci buat 1 layer sedang elok..tp loyang aku besar tu yg aku buat 2 layer baru nmpk tinggi & cantik)

2. Satukan bahan A dan tekan-tekan dalam loyang. Masukkan dalam peti.

3. Dalam gelas satukan gelatin dan air panas, kacau biar gelatin larut sepenuhnya - aku panaskan dalam microwave selama 5 saat - guna microwave lebih cepat gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan

4. Putar whipping cream bersama jus lemon hingga sedikit kental (klu tuang bks tu xtumpah la). Ketepikan. (Aku mcm biasa whipping cream aku tak nak kental. Jadi aku campur jer dgn cream cheese)

5. Putar cream cheese seketika, kemudian masukkan gula, susu pekat manis dan mentega. Putar lagi hingga sebati dan adunan jadi lembut. Masukkan vanilla dan putar lagi.

6. Masukkan gelatin yang telah larut dan whipping cream. Putar sebati. 

7. Tuang suku dulu atas loyang oreo tadi, kemudian susun biskut oreo yang telah dipatahkan. Tuang lagi adunan dan ratakan kemudian taburkan sedikit oreo yang dihancurkan (yg simpan 1 sudu besar).

8. Tuang lagi sedikit adunan dan susun pula sedikit lagi biskut yang telah dipatahkan.

9. Kemudian satukan lebihan oreo kisar tadi dengan baki adunan cheese yang ada dan tuang kesemuanya dalam loyang, ratakan sepenuhnya.

* step 7,8,9 aku skip sbb aku campur Oreo semua sekali bersama adunan (tu yg jadi warna coklat). Lps tu baru aku letak Oreo yg dipatahkan..

* utk layer ke-2 bahan2 pun sama..cuma aku tambah yogurt perisa strawbery...nk cari original flavor tp xde..so bedal jer...lg satu whipping cream tak letak sbb dah abis...tp ok jer pown cheesecake aku...hehe :)

10. Tutup permukaan loyang (aku tutup dengan pinggan je) dan simpan dalam peti selama 4-5 jam.

11. Boleh la dihias ikut citarasa dan sedia untuk dihidangkan...Selamat Mencuba..

Actually perisa ni korang leh buat apa2 pon..ikut suka jer...owh lagi satu yg marble kat atas tu aku amik sikit adunan then letak koko pastu coret atas permukaan cheesecake tu...pastu amik pencungkil lidi, then korang corakkaNlah ikut suka...then jadik lah marble kat atas tuh..mula2 ingat ssh...Lps tgk masterchef + YouTube ..teruslh praktikkan... Kehkeh...Jom tgk cheesecake aku nih..





 cheese kek yg tak ummmmphh tuh.....ni nama ye cheesecake hentam kromo... :)

Haaaa...tgk tu kanak2 ribena yg happy..diorg lah yg buat hiasan tuh....

Yg ni base dia yg dah diratakan.. Silakan masuk peti sejuk sebentar ye..

Kepada yg tak tau apa tu gelatin..meh tgk sini...gelatin ni macam agar2 fungsi ya nk bg kek tu keras & pejal..jadik takde lah lembik xbleh potong plak nti...

Cream cheese aku pakai tatura jer...


Yang bawah ni gambar cheesecake tuan tanah ilham dapur...sangat adorable!!! Fuhhhh...menangis tgk..,Kalo jadik cm nih..mmg mkn sambil guling2! 

Jom kita usaha utk buat sampai jadik mcm nih... :)




No comments :

Post a Comment